Millainen maa on Kolumbia

29.10.2023

Millainen maa on Kolumbia?

  • Kolumbia on Etelä-Amerikan toiseksi suurin valtio, heti Brasilian jälkeen.
  • Kolumbian luonto on todella monimuotoinen. Vuoristoineen, soineen, tasankoineen ja sademetsineen.
  • Kolumbian väkiluku on yli 44 miljoonaa ihmistä.
  • kolumbialaiset ovat sydämmellistä kansaa, joista monet ovat joutuneet kärsimään vuosikymmeniä kestäneistä levottomuuksista.

Hieman Kolumbian historiaa pintaraapaisulla

Alkuperäiskansoja asutti ennen maata, kunnes espanjalaiset löysivät maan 1500- luvun alussa.Tämän jälkeen merkittävät siirtomaakaupungit perustettiin nopeasti. Maahan kuljetettiin ilmaista työvoimaa Afrikasta orjina ja myös alkuperäiskansoja kohdeltiin kuten orjia. Kolumbian itsenäisyys julistettiin vuonna 1814 ja vahvistettiin viisi vuotta myöhemmin. Kolumbiassa on käyty valtataisteluita lieraalien ja konservatiivien välillä ja on kuollut näissä levottomuuksissa useita satojatuhansia ihmisiä.

1960- luvulla syttyi sisällisota hallituksen ja kommunistien välille, joka kesti vuosikymmeniä. Sisällisodan seurauksena syntyi useita vasemmistolaisia sissiliikkeitä, kuten FARC, ELN, EPL ja M-19. 1970- ja 1980-luvuilla Kolumbiasta tuli maailman suurin huumeiden tuottaja ja salakuljettaja.

Kolumbian tasavaltaan valitaan presidentti neljän vuoden välein. Tasavallan presidentti johtaa samalla myös hallitusta. Vuonna 2022 valittiin historian ensimmäinen vasemmistolaispresidentti. Viime vuosien aikana väkivaltatilanne maassa on parantunut huomattavasti, kuitenkin maa on vieläkin vaarallinen maa ay-johtajille, muille aktivisteille ja toimittajille. Maassa onkin murhattu useita satoja ammattiyhdistysaktiiveja ja ay-pomoja.